Bli redo att plugga bättre

Vill du också få högre betyg (och mer fritid!) men vet inte hur du ska börja? Här är en samling äkta studietekniker som sparar dig flera timmars arbete, redan innan du börjar plugga! Och som dessutom lindrar stress och ångest.

Konsten att sålla

Det första du märker på en högre utbildning är hur mycket (du tror) att du måste läsa. Du lär ha flera kursböcker per ämne, inte sällan med hundratals sidor styck, och dessutom tillgång till tusentals databaser på internet. Bäst att inse tidigt att försöka hinna läsa ALLT faktiskt vore omöjligt.

Det vi istället vill göra är att fokusera pluggandet på vad som är viktigt i kursen, och slippa allt onödigt (usch). Att sålla, d.v.s. att välja bort det som är oviktigt, är en grundsten för att kunna klara av universitetsstudierna. Men hur vet vi vad som är viktigt i en kurs? Och hur får vi en bra översikt av allt, så att vi blir redo?

Vad ska jag kunna?

Det första du vill göra är att ta reda på vad kursen kommer att handla om. Rent konkret, att se vad du förväntas kunna i slutet. Varje kurs har vad som kallas ett kurs-PM/lärandemål vilket visar just detta. Kurs-PM brukar finnas online och ges ibland också ut vid kursens upprop. 

...Jag vet, att läsa kurs-pm är knappast det roligaste som finns, de kan vara rätt "torra"... Men tänk på all tid du sparar sen. Det är mer än du tror!

Passa också på att söka fram en gammal tenta till kursen och läs igenom den lite lätt och ledigt. Där ser du på svart och vitt vad de faktiskt kommer att testa dig på. Så när dessa saker senare tas upp på föreläsning är du redo och kan spetsa öronen lite extra (gissa hur många plugg-timmar du kan spara in här på sånt som du annars hade fått söka fram själv i böcker).

Låtsas-tentan

Det skadar inte heller att “låtsas” göra en gammal tenta. Då gör du tentan, nästan som om den vore på riktigt. Men just idag är du jättenöjd för att den känns så lätt  ....vilket den förstås också är när du får skriva av svaret direkt från facit (Vänta va?). Och du behöver inte ens förstå vad du skriver, så bli inte orolig över det.

Exakt hur det här funkar ska jag berätta mer om en annan gång, men kort sagt så är "att härma" ett riktigt bra sätt att lära sig på. Dels kommer du att öva in de rätta metoderna och svaren, men också dra hjälp från ditt undermedvetna som jobbar automatiskt åt dig för att bättre förstå det. 

Den här metoden kommer att lära dig massor, samtidigt som du blir tryggare i tentandet. Speciellt efter att ha gjort flera gamla tentor, när du börjar se likheter och mönster mellan dem (och upptäcker att vissa frågor är likadana - du kan dem).

Koll på datum

Vad du också vill göra så tidigt som möjligt (helst innan kurstart om det går) är att kolla upp alla viktiga datum i kursen. Då behöver du aldrig undra eller bli nervös i onödan:

"Var det imorgon uppsatsen skulle in? Förra veckan? Vilken sal ska jag vara i?".

En kalender är ett enkelt sätt att slippa obehagliga överraskningar. Ett tips är att skriva ut en översikt med alla viktiga datum som du tejpar fast nånstans synligt, så att du alltid lätt kan se dem och ha full koll, utan ansträngning.

Rätt grejer i rätt tid

Se också till att ha allt material redo innan du börjar plugga. Det kan vara kursböcker, anteckningsblock, pennor med mera. Då är du redo till kursstart och slipper extra arbete senare (som att jobba ikapp i kursboken eftersom den var försenad, eller skriva av anteckningar bara för att du saknade penna osv). Helt enkelt se till att du har allt du kommer behöva.

Se mina tips på bra plugg-prylar.


Slutstressat

När är det du känner dig stressad och mår dåligt? Ofta brukar det hänga ihop med en känsla av att sakna kontroll på läget och inte veta hur du ska klara dig.

Nu efter att ha läst dessa tips så har du allt du behöver för att enkelt få överblick och koll på läget. Händelser så som inlämningar och grupparbeten kommer inte längre komma som en överraskning och du vet vad du ska lära dig (och det dröjer inte länge innan du snabbt kan klara en tenta, långt innan du förstått allt du skriver).

Jag hoppas att allt detta gör dig tryggare i studierna och att du ska känna att din kontroll ökar mer och mer.

Från och med nu så kan du ställa in dig mentalt på att ligga steget före och vara väl förberedd. Du är på vägen till att lyckas!





Sammanfattning/Checklista nr 1


  • Läs ditt kurs-pm för att se vad du förväntas kunna vid kursens slut. Låtsas göra en gammal tenta, tidigt i kursen.


  • Använd en kalender och skriv upp alla viktiga datum


  • Ha allt plugg-material redo till kursstart.
Få ränta på din kunskap — hur du lär dig mer utan att göra mer