Bota din prokrastinering — få mer gjort!

Hur du blir fri från “komma-igång ångest” och hamnar i fas i skolan igen.

Putsar du fönster istället för att skriva på din uppsats? Prokrastinering är ett undvikande beteende som innebär att du skjuter upp läxor och andra göromål för att "göra det senare". Det är jobbigt att prokrastinera eftersom du lätt hamnar efter i planeringen och kan få ångest.

Varför prokrastinerar vi och vad kan vi göra åt det? 

Prokrastinering är ett sätt för sinnet att säga ifrån. Du upplever nog att du har så mycket att göra att du inte orkar komma igång, och gör därför ingenting. Tyvärr kan det bli en ond spiral eftersom du som student hela tiden får nya uppgifter och då hamnar ännu mer efter.

För att slippa problemet med nya uppgifter så går att ta ett kort studieuppehåll och jobba ikapp i lugn och ro. Det är en okej (och kanske nödvändig) lösning i stunden, men den skyddar dig inte från att hamna i samma situation igen.

Ofta är prokrastinering en följd av otillräcklig studieteknik, som en förklaring till varför det känns jobbigt att plugga. Om du har kraftfulla metoder så blir plugget mycket enklare och överkomligare.

Bota din prokrastinering

Här är studietekniker som hjälper dig att slippa prokrastinering för gott. Om grundproblemet är en upplevelse av “för mycket eller för jobbigt att göra” så är lösningen att “sänka trösklarna”, det vill säga att göra det lättare för dig att plugga och komma igång.

- Prioritera

Måste du göra allt? Tänk efter vad som är viktigt egentligen och ta bort allt onödigt. Var inte för hård mot dig själv.

- Lite i taget

Undvik “monsterpass” där du pluggar för länge eller för mycket på en gång. Om det är för jobbigt att plugga så vill ditt undermedvetna fly (och då får du inget gjort alls). Tänk istället att lite är bättre än ingenting. Till exempel: välj att plugga en halvtimme åt gången, till totalt två timmar och sen vara helt ledig och fri resten av dagen med gott samvete.

- Delmål

Om du har en stor och krävande uppgift framför dig, till exempel att skriva uppsats, försök då att dela upp problemet i små och hanterbara bitar. Då kan det se ut såhär:


Exempel: Att skriva en uppsats, delmål.

Delmål 1 :
Skriv en inledning, en halv sida text

Delmål 2:
Skriv en brödtext, två sidor

Delmål 3:
Skriv en slutsats, ett stycke (två till fem meningar)

Delmål 4:
Korrekturläsning och finslipning (2 timmar vid två tillfällen). Skicka in
.


Visst verkar det lättare att skriva en halv sida text än att försöka klämma ur sig en hel uppsats på en gång? (punkt 2 i exemplet). Ett göra ett delmål såhär kan också vara dagens mål, så att du kan ta ledigt sen. Varje dag blir då ett ändå ett steg framåt, men utan att det blir jobbigt.

OBS! Se till att du faktiskt skriver upp delmålen så att de blir synliga och tydliga (många faller på att ha för oklara delmål). Är de inte nedskrivna så räknas de inte. Välj också konkreta delmål, sådana som du objektivt kan avgöra om du är klar med eller inte. Du ska kunna bocka av dem.

Det kan vara en god idé att börja med din jobbigaste uppgift och göra den enklare med delmål. Detta för att snabbt bli av med din största oro och då slippa gå och tänka på den hela tiden. I takt med att uppgiften minskar så minskar även din klump i magen. Känn lättnaden.

- Belöningar

Ge dig själv en belöning efter varje avklarat delmål, det ger en positiv psykologisk effekt och du har alltid något att se fram emot efter varje pluggpass. Många små och snabba belöningar är bättre än en stor belöning som ligger långt framåt i tiden (din hjärna svarar bäst på omedelbara belöningar). Hitta ett sätt som funkar för dig. Ledighet? Spela spel? God mat? Var kreativ.

En kompis till mig brukade lägga upp skittles, en typ av godis, på rad och när han var klar med en sida i boken så fick han ta en.

- Ta hjälp av en kompis

Varför kämpa ensam mot problemet? Speciellt eftersom du inte är ensam om att prokrastinera. En kompis kan stötta och ge dig en knuff i rätt riktning, ni kan peppa varandra. Ni skapar också naturlig press på er att sätta igång genom att vilja visa ert bästa för varandra.

- Tidig start

Ha gärna ditt pluggpass ganska snart efter att du vaknat, så att du snabbt kan känna att du har gjort något meningsfullt idag. Att veta att du jobbar i rätt riktning brukar lätta på stress och ångest. När ångesten släpper så får du också mer kraft och ork tillbaka.

- Plugga i nuet

Situationen blir inte bättre av att övertänka och stressa upp dig genom att tänka på allt som du "måste" göra. Det är bättre att fokusera på nuet och göra ditt bästa i stunden. Det finns ett gammalt talesätt som lyder: "Om du alltid har ett öga på målet, så har du bara ett öga kvar att guida dig längs vägen".

- Intresse

Varje ämne kan vara intressant om du ger det en ärlig chans. De som skrev boken eller de som jobbar med det tycker nog att det är spännande. Kan du försöka tänka utifrån deras perspektiv och hitta den charm de ser?

- Plugga på rutin

Genom att plugga på rutin kan du automatisera ditt pluggande och det blir en god vana. Kroppen vet vad den ska göra och du har lättare att komma igång. Börja då gärna dagen med att plugga på samma sätt, samma tid och samma plats, varje dag. Det blir som en trigger som försätter dig i plugg-läge.

Nu har du många bra verktyg för att hantera och övervinna din prokrastinering. Gradvis blir allt lättare och lättare när du vänjer dig med teknikerna och prokrastineringen försvinner. Andas ut och njut.




Sammanfattning/Checklista nr 8


  • Prioritera, ta lite i taget och använd delmål. Lite är bättre än ingenting. 

  • Ta hjälp av en kompis och använd små snabba belöningar.

  • Plugga på rutin och börja tidigt för att sedan kunna vara helt ledig med gott samvete. 



P.s
Ett annat sätt att komma igång lättare är att nyttja den så kallade Cliffhanger-tekniken

...men mer om det i ett annat inlägg (såg ni vad jag gjorde där?)


Metoderna du kan räkna med — Så blir matte enkelt