En studiedagbok är en liten kalender där du efter varje pluggdag skriver upp vad du har gjort under dagen, såsom vilka avsnitt du har läst och vilka tal du har räknat. Med en studiedagbok vet du alltså precis när och vad du har pluggat.
Ett vanligt inlägg i en studiedagbok kan se ut såhär:
Onsdag 23/9
Föreläsning nr 5 - Handlade om Sveriges vattenanvändning.
Läst kap 3 i kursboken
Räknat uppgifter 3.3-3.8, samt påbörjat 3.9
Som du ser så behöver man inte skriva mycket, och det är faktiskt bäst att hålla det riktigt kortfattat. Men vad är de stora fördelarna med den här lilla insatsen då?
Har du läst och kommer ihåg inlägget om att repetera? Se annars inlägg #6, "Du glömmer vad du lär dig! Repetera, repetera, repetera..." i serien Topp 10 studieteknik.
En bra repetition bör ju ske redan 10 minuter efter en föreläsning, och att du repeterar samma innehåll igen även nästa dag, och slutligen en gång till efter en vecka. Dvs, det är tre repetionstillfällen för varje föreläsning, vid olika och specifika tidpunkter (för maximalt lärande).
Problemet var då som bekant att det fort blir många repetioner att hålla koll på... men nu med en studiedagbok blir det lätt! Utrusta den bara med 3 stycken vanliga gem.
Placera ett gem på dagens datum, ett på gårdagens och slutligen ett för en vecka sedan. Då vet du att du ska repetera det som står på varje sida med ett gem. Och för varje dag (efter avslutad repetition) så flyttar du bara fram varje gem ett steg till nästa datum. Enkelt va?
Studiedagboken blir också en mätare för dina framgångar. Själv har jag många gånger blivit positivt överraskad under dåliga veckor, när jag får se allt som jag faktiskt har gjort, vilket då är mer än jag mindes.
Det är upplyftande att kunna titta tillbaka och se allt som du redan har klarat av. Det både stärker självkänslan och ger dig mer energi, som en boll satt i rullning. Därför blir plugget inte bara effektivare med en studiedagbok, utan också roligare.