Att fuska kanske verkar smidigt i stunden, men det straffar sig längre fram. Tänk själv när du börjar på ett nytt jobb och förväntas kunna en massa saker, men som du inte kan för att du har fuskat — då är du i ett jobbigt läge min vän.
Sanningen är att du behöver lära dig saker på riktigt för att lyckas på lång sikt. Att fejka blir inte långvarigt, även om det verkar gå bra i stunden. Hur kul är det förresten att försöka fejka sig fram genom livet? Det låter mer som ett recept på ett liv i ständig oro, stress och ångest i rädslan av att bli påkommen.
Det här är förresten inte någon moralkaka, utan ska snarare hjälpa dig hitta orsakerna till varför du frestas att fuska, och hur du kan övervinna dem. Då kan du bli stolt över dig själv och njuta av vad du har åstadkommit.
(Har du en annan anledning än dessa? Skriv gärna till mig, så kan vi bolla fram någon bra lösning på det också)
Om tiden inte räcker till så är det dags för dig att börja hålla koll på och mäta den tid du pluggar. Förmodligen har du så kallade "tidstjuvar" i ditt liv, saker som tar tid och uppmärksamhet från dina mål. Det kan vara distraktioner såsom sociala medier, vissa personer, spel eller liknande.
För dig som tycker att brist på tid är det jobbiga så är det förstås extra viktigt att du lär dig att plugga effektivt, så att du kan nyttja den tid du faktiskt har på ett bra sätt.
Men, ibland så kan det faktiskt vara så att din lärare har gett dig en orimlig arbetsbörda. Påpeka det i så fall, och annars gäller det att bara jobba på i den takt du kan, fortare än så går inte (Det är förstås omöjligt att jobba snabbare än sin egen maxfart, och att försöka stressa ihjäl sig hjälper inte).
Undvik onödig stress och oro genom att inte oroa dig för det du inte kan påverka, det enda du kan göra är ta små kliv framåt utifrån de förutsättningar du har just nu.
Kom också ihåg att på universitetet så är det inte heller meningen att du ska läsa allt från pärm till pärm, utan det är menat att du ska sålla bland information och endast behöva ta till dig det som är viktigt.
Att gå om en termin kan förstås vara jättejobbigt, speciellt om du har bra klasskompisar som du inte vill skiljas från. Kom dock ihåg att det fortfarande går att hålla kontakten och umgås, det behöver inte förstöras bara för att ni inte delar exakt samma schema.
Om du däremot fuskar och ingen annan gör det så riskerar du att börja känna dig utanför, vilket är värre. Den känslan lär då också följa med vidare in i arbetslivet, och hur kul är det år ut och år in? Nedbrytande skulle jag säga.
Inse istället att ditt lärande är en personlig resa. Att vi alla lär vi oss olika saker i olika takt, och att det varierar från gång till gång, även inom samma ämne. Och visst vore det konstigt annars? Tänk vad robotaktigt det vore ifall alla lärde sig precis samtidigt och på precis samma sätt.
Nu hoppas jag att du kan slappna av mer, när du vet att förståelsen bara kommer när den kommer, och att du tills dess bara kan göra din del, vilket är att fortsätta plugga på.
Att bara vilja bli klar med studierna är ett typiskt symptom på skoltrötthet, vilket uppstår när du tappar din motivation.
Då kan det vara läge att stanna upp en stund och reflektera över dina mål. Varför du har valt att plugga, och vart vill du att det ska leda dig?
Men det behöver inte vara att din riktning har ändras eller att du tappat kurs, det kan också mycket väl vara så att du har pluggat för mycket och är trött av den anledningen.
Då kan det vara bra att plugga mindre, men mer effektivt, t.ex. prova att endast plugga 2 h fokuserat per dag och ta ledigt resten med mycket vila och nöjen. Hjälper det inte, även efter ett par veckor? Då kan du fundera på att ta en sabbatstermin eller ett sabbatsår för att vila upp dig och prova något annat tills dess att du åter hittar din motivation. (Och kanske tänka kring varför du vill plugga det du gör? Vad hoppas du att det ska leda till?)
Det tar förresten mycket energi att fuska, mycket mer än om du pluggar av rätt anledning.
Betyg är faktiskt inte så viktigt som vi kan tro. Snarare så värdesätter arbetslivet idag en förmåga att lära sig nya saker, dvs att vara flexibel och kunna hänga med i utvecklingen. Vidareutveckling på jobbet blir alltmer ett krav för att kunna hänga med i samhällsförändringarna.
Var därför inte för petig med att få bra betyg. Rent krasst så innebär en godkändgräns på 50% att du, efter alla dina år av studier, endast kan uppvisa att du kan hälften av det som ingick i utbildningen... och det är okej!
Men vad är då mest värdefullt i en framtid med mer vidareutveckling och ständigt lärande? En bra studieteknik förstås.
Om du svarar "mina föräldrar ville att jag skulle bli..." så ska du nog tänka om. Plugga för din egen skull, och inte för att någon annan säger åt dig att göra det (dom kan du skita i).
Om du bara följer efter någon annans önskningar så kan det inte bli mer än halvhjärtat, hur mycket du än försöker. Utgå därför från dina egna mål, som om de är meningsfulla, även kommer att kunna hjälpa andra på oväntade sätt.
Du har säkert också hört att "kunskap är makt", vilket förstås stämmer. Ny kunskap låter dig göra sådant du inte kunde förut och ger dig både fler val och större chanser att lyckas i vad du gör. Ta därför reda på vilken kunskap du vill ha och varför, alltså den kunskap som leder dig dit du vill i livet.
Underskatta dock inte kraften i en bra allmänbildning, för du vet aldrig när du behöver den. Ofta kan du dra nytta av kunskap från flera olika "skolämnen" på en gång, och som kan leda till fler fräscha insikter när du kan lite av varje. Det kan bli riktiga gamechangers som förändrar liv, både ditt och andras.
Bra att tänka på är dock att du aldrig kan veta vad du "inte vet", eller ens hur mycket du inte vet. Jag menar att du egentligen aldrig kan veta hur mycket mer som finns att lära där ute. Lite filosofiskt kanske, men jag tror att det är bra att vara ödmjuk och förstå att det alltid finns mer att lära.
Jag tyckte personligen att jag kunde väldigt mycket för fem år sedan, men det är ingenting mot allt vad jag har lärt mig sedan dess (och hur mycket bättre livet har blivit tack vare det). Och så lär det fortsätta, med ett ständigt lärande och ständiga förbättringar.
Så bli vän med ditt eget lärande, för du kommer alltid ha nytta av det. Nu slipper du fuska mot dig själv.
Lycka till!
/Dag på Betyg5