Få ränta på din kunskap — hur du lär dig mer utan att göra mer

Visste du att kunskap kan växa med ränta, så som pengar på ett bankkonto? Nyttja det till din fördel och du lär dig mer, gratis. 


När brukar du plugga som mest? Är det i början av en kurs? i mitten? eller på slutet med stenhårt tentaplugg endast dagar innan tenta?

Det flesta brukar ta det väldigt lugnt vid kursstart (nästan så att de inte pluggar alls) för att sedan gradvis öka pluggandet under kursens gång, och avslutar det hela med en tentapluggsvecka med långa dagar och sena nätter. Ganska vanligt, men då går du miste om en fantastisk bonuseffekt.

Ditt undermedvetna till undsättning

Vår hjärnas funktioner kan delas in i två delar, den medvetna delen och den undermedvetna. Det fina med den undermedvetna delen, den som vi inte styr över, är att den fortsätter att jobba vidare även när du slutat för dagen och gör annat än plugg (till och med när du sover!).

Ditt undermedvetna försöker då pussla ihop de fakta du har lärt dig till en fungerande helhet, och söka djupare förståelse. Det gör att du lär dig mer (och slipper jobba för det), om du nyttjar det på rätt sätt.

Men den omedvetna hjärnans process tar tid, det kan ta flera dagar eller veckor. Så om du pluggar som mest precis innan tenta, så kan du inte heller dra nytta av denna otroliga effekt. (Speciellt inte när du försöker klämma in för mycket information på kort tid, som överbelastar den)

Tekniken

Denna studieteknik går ut på att istället börja använda din omedvetna hjärna till din fördel. Det är så enkelt som att bara ändra på ordningen i hur mycket du pluggar, att istället plugga som mest i början av en kurs.

Med den här tekniken har du inte pluggat mer än du brukar i vanliga fall (kanske till och med mindre), men du kommer att lära dig mer. Det är som att din kunskap växer med tid och ger dig ränta.

Ett knep för att få till tankesättet i praktiken är att låtsas att du har din tentapluggsvecka alldeles i början av kursen. Då kan du istället gradvis sedan minska tempot under kursens gång, för att slutligen gå ner i varv och kunna vila upp dig inför tentan (du presterar såklart bättre när du är pigg och alert, till skillnad från efter flera sömnlösa plugg-nätter).

Finns det inget att göra vid kursens början (uppgifter, läxor osv) så kan du alltid tjuvläsa vad ni ska gå igenom nästa och kommande veckor. Eller skriva av svaren till en gammal tenta. Ge dig själv en bra start.

Varför funkar det?

Om du någon gång har provat att lägga ett vanligt pussel, med pusselbitar, så har du kanske upptäckt att det brukar vara lättast att lägga kanterna först. Det blir som en slags ram för alla andra pusselbitar att fästa i. Precis så är det med kunskap.

Genom att börja plugga tidigt i kursen så bygger du en slags ram av fakta. Det blir en stabil bas som sedan gör det lättare för dig att förstå resten av kursinnehållet, något att "hänga upp" informationen på. Med detta kan kunskapsränta verka som bäst (och du förstår även mer och snabbare på föreläsningarna).

Riktig kunskap (den användbara sorten) är förresten inte små bitar av lösrycka fakta, likt en ensam pusselbit, utan det är helheten som blir när du lägger ihop dem tillsammans. Då klarnar bilden och du kan bygga vidare på det med lätthet, hur långt som helst.  





Sammanfattning/Checklista nr 2


  • Låt ditt omedvetna jobba åt dig och få ränta på din kunskap - Plugga som mest i början av en kurs (som en tentapluggsvecka)

  • Lär dig kursens grunder tidigt, det blir som en bas att bygga vidare på. Resten av kursen blir mycket lättare och du kommer att förstå mer.

  • Kom ihåg att fakta som sätts i ett sammanhang är vad som blir till användbar kunskap.
Orka plugga — kraften i automatisering