Metoderna du kan räkna med — Så blir matte enkelt

Hur ska du tänka för att räkna matte? Och vad gör du när du kör fast?


Matematik är så mycket mer än att bara räkna tal i en mattebok, det är problemlösning — en av de bästa förmågor du kan lära dig. Att räkna matte tränar upp ditt logiska tänkande, din planeringsförmåga och ditt tålamod. Det är egenskaper du har nytta av i vardagen och som gör ditt liv bättre.

Dock är det lätt att felaktigt tro att man är dålig på matte, när det egentligen handlar om att ha rätt metoder och en bra inställning. 

Matte är förstås annorlunda än andra skolämnen. Till skillnad från att lära in fakta och samband för en viss sak, och sedan gå vidare till ett helt annat, så bygger matte hela tiden vidare på det du redan har lärt dig. Därför kan det bli jobbigt om du halkar efter på ett avsnitt, då det hindrar vägen framåt. 

Men här kommer knepen som gör det lätt att plugga matte.

Härmapan — din naturliga lärare

Det kan låta fult i vår kultur att härma någon, men att härma är faktiskt grunden för lärande. Det är helt enkelt så vi människor lär av varandra, att vi ser något och apar efter, även från det vi läser i böcker och när vi är i skolan. Tänk efter och du kommer att inse att det är sant.

Men hur hjälper det här oss med matte? Jo, i matteböcker brukar det nämligen finnas exempeltal som visar hela lösningen, dvs hur du ska göra. Börja din mattesession här, med att härma steg för steg vad de gör. Du behöver inte förstå allting än (det kommer senare), lär dig först metoden. De tal som brukar visas så här kallas “typtal”, eftersom liknande tal, dvs. av samma typ, har samma lösningsmetod.

Hitta rätt svårighetsnivå

Efter att ha gjort bokens exempeltal så bör du fortsätta med att försöka lösa fler enkla tal av samma sort, som liknar deras exempel. Detta för att öva på metoden, och att du kan ta hjälp av stegen i exemplet igen när du behöver. Gradvis kommer du att börja se samband och få en bättre förståelse till hur metoden funkar och varför.

Snart kommer du att kunna lösningsmetoden utantill och börja tycka att talen känns lätta (ett bra uppsving för ditt självförtroende). Men om det efter ett tag blir alldeles för tråkigt så kan du hoppa fram till lite svårare uppgifter, för övningstal behöver inte lösas i bokens ordning, utan i din så som du vill. 

Lagom nivå är när talen känns lite utmanande, men inte så att de verkar omöjliga. Är det istället för svårt? Var inte för stolt för att hoppa tillbaka och göra lättare tal igen. Du lär dig bäst på rätt svårighetsnivå för dig, och bör öva på både lätta och svåra tal.

Ge det tid

Var inte för ivrig med att bli klar snabbt. Matte kräver eftertanke och det går inte att stressa fram en lösning (tvärtom så kan stress blockera ditt tänkande). Därför är det är bättre att bara låta talen ta den tid de tar. Tänk dig att matte är som ett maraton, och inte en sprint. Med uthålligt och tålmodigt arbete så kommer du i mål.

Gör många tal

Matte är faktiskt lite som en muskel — du blir bra på det av träning. Och även om du kanske har förstått en lösning i teorin så betyder inte det att du kan återskapa den, när du ska göra det själv, det är lätt att glömma vissa steg. Om du däremot gör många tal så aktiverar du kroppens muskelminne och blir van. Det gör det lättare för dig att bygga vidare på din kunskap och är en fördel i alla efterkommande tal. Dessutom tränas du i att tänka på ett visst sätt, ett där du aktivt ser och söker efter lösningar (för du vet att det går).

Fel svar — inget problem

När du pluggar matte och gör många tal så kommer du oundvikligen att få fel ibland (ofta). Bli inte avskräckt eller ledsen för det, utan kom istället ihåg att det är en naturlig del i inlärningsprocessen. Du lär av dina misstag (och bättre att göra dem redan nu, istället för på tentan).

Sök förståelse

När du har koll på metoden och klarar att lösa de flesta talen själv (dvs du skulle kunna klara en tenta) så är det bra att fundera djupare på varför metoden fungerar, att söka djupare förståelse och hitta samband. Det här är vad som säkrar högsta betyg, för då har du förståelse nog att även klara “luringar”, där läraren kanske gör uppgifter med udda specialfall eller lägger till något nytt som du inte har övat på tidigare.

Fastnat på ett tal? Följ de här stegen


  1. Finns det ett liknande exempeltal du kan härma? Se om du kan hitta någon skillnad mot din lösning. Kan det vara en slags specialregel du behöver använda? 


  2. Se om du har en klasskompis som vet svaret och som kan förklara. Annars kan ni åtminstone diskutera och fundera tillsammans, kanske finner ni en lösning då.


  3. Om det har gått mer än minst 15 minuter och du inte är något närmare en lösning så kan det vara värt att börja kolla i facit. Se om svaret gör det möjligt för dig att klura ut lösningen bakvägen (du vet alltså hur talet börjar och slutar. Vad kan ha hänt däremellan?).


  4. Fråga din lärare. Om hen inte finns tillgänglig just nu så kan du skicka ett mail. 


Funkade inget av dessa, eller medan du väntar på svar från din lärare, så kan du hoppa över det talet så länge och räkna vidare på nästa. Detta så att du nyttjar din pluggtid väl. Det gör dig effektivare och ger dig i slutändan både mer kunskap och fritid.

Roligare matte

När du har kommit över en viss puckel så är det snart inte så jobbigt längre. Kanske börjar det till och med bli kul?

Jag brukade själv tycka att matte var det jobbigaste som fanns och låg alltid efter i planeringen. Men när jag väl kom ikapp och började förstå mer så blev det faktiskt kul.

Matte blir roligare om du ser det som att du ska lösa ett pussel eller klura på en gåta. Som ett detektivarbete utan stress och där du fokuserar på ett case (tal) i taget. Behåll gott mod och var uthållig.


Albert Einstein

Världsberömd fysiker. Anses vara en av de smartaste människorna som någonsin levat

“Det är inte att jag är särskilt smart, jag bara fortsätter med problemet längre än andra”

Sammanfattning/Checklista nr 9

  • Du kan inte vara “dålig på matte”. Det handlar om att ha en bra inställning och veta rätt metoder.  

  • Matte blir roligare och lättare om du ger det tillräckligt med tid, pluggar på rätt svårighetsnivå och vet hur du kan härma mattebokens exempeltal.

  • Matte är som en muskel (du blir bättre om du tränar) - räkna många tal. Det stärker din problemlösningsförmåga, vilket du har nytta av i vardagen.
Hur du vilar dig till bättre betyg