Varför känns det så dåligt ifall ditt prov inte gick bra? Vare sig du kämpar för att få godkänt eller om du blir tokig för att precis ha missat högsta betyg så är det samma fenomen som ligger bakom. Det är din självbild som är under attack.
Om du gång på gång får underkänt (eller sämre betyg än du velat) så är det lätt hänt att du snart börjar tro att du är dum, trots att du inte är det — inte alls.
Eller om du hela tiden får högsta betyg på allt du gör ...och plötsligt inte fick det längre, är du fortfarande den där supersmarta personen du vill vara? Känns det som att ditt liv blev en lögn?
Med självbilden på spel så är det mycket, mycket jobbigare att plugga, ibland kan det nästan kännas som att det är på liv och död. Men så behöver det inte vara (och bör inte vara). Låt mig visa med ett exempel.
Du går på universitetet och läser två kurser parallellt. På din ena kurs pluggar du effektivt och får högsta betyg på provet. Men på den andra kursen pluggar du inte alls och får, inte särskilt förvånande, underkänt.
Vad är slutsatsen vi kan dra av detta? Jo, att dina betyg inte säger något om hur smart du är. Ett prov testar vad du har lärt dig på en specifik kurs och dina betyg avspeglar hur bra du har pluggat (vilket i slutändan förstås kommer ner till hur bra studieteknik du har).
Och förresten, att plugga mycket är inte samma sak som att plugga effektivt - du kan lägga ned jättemycket tid och ändå inte få bra betyg om du inte vet knepen.
Studieteknik ger dig frihet, för när du vet hur du pluggar smart så blir ditt betyg ett val. Du kan välja att lära dig mycket mer än någonsin innan och få högsta betyg. Eller så kan du snabbt skrapa ihop tillräckligt med kunskap för att få godkänt och ha mycket mer tid till annat.
När du släpper föreställningen att betyg handlar om att vara smart eller inte så blir du mycket friare. Ett dåligt resultat är inte längre förkrossande för din självbild, för det är inte personligt. Du behöver inte längre “vara tvingad” av din självbild att alltid få det högsta betyget för att må bra. Ditt betyg är inte du som person.
Personligen så skulle jag råda dig att skaffa ett mindset där du försöker se hur du kan använda det du lär dig i praktiken, istället för att bara haka upp dig på betyg. Det vill säga hur kunskapen kan användas i verkligheten — då nyttjar du studieteknik till dess högsta potential.
Betygen i sig spelar nämligen ingen större roll i arbetslivet (de flesta arbetsgivare kollar inte ens, annat än att du har en utbildning). Du vill nog inte vara den på ditt framtida jobb som inte kan någonting, trots höga betyg. Jag vill att du ska känna dig nöjd med vad du har att bidra med och att du ska skina på riktigt.
/Dag Gimleström,
Grundare av Betyg5.se