Spara pengar som student — bästa snåltipsen

Spara upp till 36 000 kr årligen medan du pluggar! Här är enkla knep för att kapa dina utgifter och få mer pengar över. Dessutom är de enkla (d.v.s. inget extremt, alla kan!)

Kurslitteratur

Kurslitteratur

Kurslitteratur är en uppenbar extra utgift som student och kan kosta tusentals kronor. Dock så behöver du inte köpa alla! 

Många av böckerna som står med på din litteraturlista är endast tänkt som så kallad referenslitteratur, sådant som du (kanske) tittar i någon enstaka gång bara för att få ett bra citat eller som stöd till en inlämning. Dessa böcker brukar gå att låna gratis på biblioteket. 

Fråga gärna dina äldrekursare vilka böcker som har varit värda att ha. De som du faktiskt köper kan du handla begagnade, kanske direkt från äldrekursaren, eller annars från någon av de många butiker eller hemsidor som handlar med begagnad kurslitteratur. 

P.S
Ibland är det även billigare att handla böckerna i digitalt format, som ebok.

Exempel: Fattig student

Fattig student köper alla böcker och betalar fullt pris. Kostnad ca 5000 kr per år.

Exempel: Rik student

Rik student har kollat vilka böcker som är värda att ha och köper resten begagnat till halva priset. Sparar ca 3500 kr

Hygien

Tvätta händer

En vanlig fast tvål-kloss är betydligt billigare än flytande tvål. Och om du köper en barntvål är de dessutom extra feta och återfuktar huden bättre. Billigt, slipp torra händer, slipp köpa dyra hudkrämer och få mer pengar över till andra och roligare saker!

Rakning

Du behöver inte köpa raklödder, det går lika bra med tvål (speciellt en vanlig fast och fet handtvål) Gnugga upp ett lödder och du får bra och rengörande glid.

"Engångrakhyvlar" går förresten att använda många, många fler gånger. Detta för att de i princip alltid har samma slags rakblad som i de dyrare produkterna (det vore för dyrt för tillverkarna att producera olika). Dock så brukar de generellt ha färre antal rakblad, men två räcker gott för ett mycket bra resultat (fler är nog mest placebo och saknar synlig skillnad). Alltså, rätt sorts engångshylvar ger bra rakning utan att betala för extra-krusiduller.

Dusch

Duscha inte för ofta. Om det är du som betalar för varmvatten är det förstås extra viktigt, men du skadar även huden om du duschar var eller varannan dag. Huden har ett naturligt fettlager som skydd, men som då lätt förstörs och sedan kräver dyra hudprodukter.

Förr i tiden brukade folk tvätta sig en eller ett par gånger årligen, och klarade sig ändå. Dock för att vara fräsch i vårt moderna samhälle så kan det fungera att duscha var tredje dag eller så. Och förstås vid behov som efter intensiv träning (du kan tajma dina duschar utifrån detta).

En vanlig fast handtvål är förresten skonsammare och betydligt billigare än schampo, det kan du spara mycket på i längden.

Hudkräm

Om du har gröna fingrar så kan du köpa en egen Aloe vera-växt och klippa av bitar vid behov för att smörja dig med. Den ger och ger, om och om igen. 

Klippning

Gör själv eller be en kompis - det är billigast! Ni får en rolig stund ihop och sparar mycket pengar (och skulle det gå illa kan du alltid rädda upp det hos en riktigt frisör).

Härma och gör som frisörerna gör - det brukar bli oväntat bra (se film på youtube om du är osäker på hur. Detsamma gäller för snygg klippning med rakapparat).

Annars om du föredrar proffsens hjälp så brukar det finnas mer prisvärda salonger i närheten av campus, kolla där. 

Exempel: Fattig student

Fattig student spenderar 700 kr/mån på personlig hygien, vilket blir 8400 kr årligen. 

Källa: konsumentverket

Exempel: Rik student

Rik student använder en fast tvål till det mesta, klipper håret själv och är prismedveten. Spenderar endast en tredjedel av snittet, 2800 kr årligen (eller ännu mindre). Har sparat 5600 kr

Städning

Tvätta fönster

Vanligt handdiskmedel är jättebra som fönsterputs!
...det är ju faktiskt gjort för att få glas glänsade rent.

Tidningspapper är förresten bättre än trasor för att torka rent utan ränder - ett gammalt och billigt husmorsknep

Skura/rengöra

Vanlig såpa funkar till allt! Det är billigt och ofta miljövänligare. Slipp då att ha tusen olika flaskor som ligger huller om buller i din lilla städskrub. Nu blev det renare på antalet prylar också! 

Exempel: Fattig student

Fattig student köper specialiserade städprodukter. Spenderar ca 1440 kr årligen.

Exempel: Rik student

Rik student klarar sig finfint på såpa och diskmedel, som är köpt i storpack till lågt styckpris. Sparar ca 600 kr

Kläder/heminköp

Köp begagnat

Du kan hitta det mesta begagnat, i secondhand eller online till mycket mycket bättre priser!

Framförallt, tänk efter vad du verkligen behöver. Måste du ha lyx-varorna redan nu under studietiden eller duger med något som bara funkar? Att spara till något fint över tid ger också ökad tillfredställelse.

Stäng av vad du inte använder

Är det något som står och kostar? Stäng av standby på din elektronik och släck lampor i de rum du inte är i. Använd LED för belysning, de håller längre och förbrukar mindre. 

Minimalism

Färre prylar = färre kostnader. Dessutom blir det lättare att städa.

(Bil)

De flesta studenter har inte bil, men om du har så är det bra att känna till att det är en stor kostnad. Även de allra billigaste beräknas kosta minst 3000 kr/mån (36 000 per år) med service, reparationer, skatt, drivmedel och försäkring.

OBS, denna kostnad är inte medräknad i totalen för detta inlägg

Exempel: Fattig student

Fattig student köper ofta nytt från butik, trots en överfylld garderob (med kläder som sällan används, troligen pga. för många val och svårighet att hitta rätt plagg). Om pengar finns så försvinner de snabbt till prylar, möbler eller lyx-konsumtion.

Kostnad (minst, ofta mycket mer) 8160 kr per år

Exempel: Rik student

Rik student har inte så många saker och hittar snabbt vad hen söker, vilket ger mer tid och pengar till annat. När nya saker behövs så köpes de begagnat, vilket ofta är långt under halva priset gentemot nyinköp.

Sparar (minst) 4800 kr

Mat

Skippa nudlarna

Nudlar är faktiskt inte så billigt som man kan tro (om du ska bli mätt) och framförallt inte närande...du behöver bra mat för att prestera!

Vad som är både billigt och nyttigt är att laga mat själv med rejäla basvaror såsom potatis, lök, ärtor, bönor, morötter med mera. De kostar nästan ingenting per kilo och innehåller massor av nyttigheter.

För bra recept kan jag tipsa om sajten portionen under tian

Gör matlådor

Det sparar du många tusenlappar på årligen jämfört med att köpa något ute. Och att ta med massor av mackor och frukt istället för att behöva besöka cafeterian varje dag.

Jag har fått återberättat att det förr var extremt ovanligt att äta ute, att medhavd matsäck var normen över hela landet. Även till fika. Jag tycker att det är en bra refenspunkt för att inse att utefika/utemat är att betrakta som lyxkonsumtion.

Laga storkok 

När du väl lagar mat så kan du lika gärna laga mycket! Det tar inte mycket längre tid per gång och sparar dig massor av total tid och pengar på mat. Ett tips är att laga tre olika rätter på en gång som du kan variera dig med, och vips så har du matlådor för hela veckan!

OBS!
Många studentlägenheter saknar bra kyl/och frysmöjligheter , vilket tyvärr gör det mycket dyrare då många saker är billigare vid storkök. Det kan vara värt att köpa till en extra frysbox, det har jag vänner som har gjort. Köp då begagnat förstås. 

Handla billigt

Mitt tips är att det är generellt billigare mat på Willys (som ju också har sloganen "Sveriges billigaste matkasse"). Bulkvaror och godis kan annars beställas på Matsmart, en sajt för att minska matsvinn. 

Egen kasse

Ta med en egen kassa när du handlar och du sparar minst 4 kr per gång och kasse. Handlar du 2 gånger i veckan så motsvarar det minst 416 kr om året. Ännu bättre är att ta med en stor tom ryggsäck, som även ger bättre ergonomi. (Lasta de tunga sakerna närmast ryggen)! 

Eller, om du inte har något emot att göra som pensionärerna, så kan du skaffa en liten shoppingvagn, en så kallad dramat. Då är det lätt att storhandla och orka att gå långt med tunga varor!

Egen dryck

Att köpa en kaffe/te ute varje dag kostar tillslut 5340 kr, räknat på 30kr koppen och 178 dagar på ett läsår. Då är det mycket billigare att ta med en egen termos hemifrån. Speciellt om du dricker mer än en kopp om dagen.

Och du kan räkna på samma sätt för alla andra köpe-drycker och se hur mycket det blir årligen. Om du vill ha mer pengar över till annat (kanske dryck till fest?) så är vatten bäst i vardagen. Det är både billigt och nyttigt.

Exempel: Fattig student

Fattig student fikar och äter lunch ute varje dag. Hen spenderar då (utan att märka det, då köpen är uppdelade i flera små transaktioner) sammanlagt 150 kr om dagen. Och äter mycket "billig" hämtmat på kvällarna för ca 40kr st. 

På ett läsår motsvarar det 33 820 kr

Exempel: Rik student

Rik student lagar egen mat, tar med matlådor och gör recept som sällan kostar mer än 10-20 kr per portion. Lägg på egna mackor och egen dryck hemifrån så kostar det endast ca 60 kr per dag.

Sparar 23 140 kr årligen

Fest!

Fast pris

Om du endast tar med dig ett bestämt belopp att spendera, så kan du inte spendera mer än du hade tänkt (och slipper en ekonomisk smäll dagen efter). 

Rent konkret gör du det genom att endast ta med dig kontanter, eller kanske smidigare, att tillfälligt ha väldigt lite pengar på ditt vanliga konto. Detta kan du ju förstås fylla på om du skulle vilja under nattens gång, men det blir som en extra tröskel. Så du har full frihet samtidigt som du kan känna dig lugn i att det inte blir för dyrt!
 
OBS!
Sätt en realistisk summa, för lågt gör det bara besvärligt.

Låna ut?

Du kanske vill vara lite försiktig med att låna ut pengar till berusade vänner/klasskompisar. Det är ju inte säkert att de kommer ihåg det efteråt...

Varför ska jag bry mig?

Det kan vara ett hårt och stressigt liv som student, och med många krav på prestation (som att inte få CSN ifall det går dåligt på tentorna - en dubbel smäll).

Med större andel sparande och bra knep för minskade utgifter så kan du klara dig riktigt bra, och att pengarna för en gångs skull räcker längre än du tror. 

Att ha pengar undansparat kan ge dig mer lugn och trygghet. Även om du då inte använder pengarna så vet du att du också skulle kunna handla "din pryl/upplevelse osv" om du vill, men att du inte behöver. Och det är en frihet att kunna välja så. Att du har råd men väljer att ha kvar pengar istället. 

Dessutom blir pengarna som en buffert ifall oväntade saker händer. Då vet du på förhand att du klarar dig och kan känna ett helt annat lugn i vardagen, utan ekonomisk oro.

Kom ihåg, du behöver inte spara undan mycket. Minsta lilla gör att du blir rikare för varje månad som går.


Lycka till med skapandet av din bästa student-ekonomi! 

Dag Gimleström
Betyg5.se

Psst!
Alla som blir medlemmar på betyg5 får även ett verktyg för bättre studentekonomi!

Bli medlem här

Har du ett bra spartips som fler borde veta? Dela här och gör någon glad!

En studiedagbok kommer lastat med framgång