Varför anteckna? För det första så gör det dig aktiv på föreläsningen eftersom det tvingar dig att fokusera och hänga med. En vaken och alert hjärna alert lär sig bättre, och skrivandet minskar risken för att dina tankar ska vandra iväg på diverse dagdrömmar.
När du skriver så tar du också in information med ytterligare ett sinne utöver syn och hörsel, nämligen ditt motoriska minne. Det gör att du kan ta in kunskapen bättre och kommer att minnas mer av föreläsningen efteråt.
Du kommer snart inse att föreläsningar kan vara en students bästa vän. Varför? För att det kan bespara dig mycket läsning i tunga och torra kursböcker. På föreläsningen går din lärare igenom några få men noga utvalda delar av kursen, det som hen personligen tycker är viktigt (vilket ofta är vad som kommer på tentan).
Genom att anteckna så får du snart en egen sammanfattning av allt det viktiga i kursen. Visst är det lite som att gå till ett buffébord där du får allt färdigt upplagt?
Passa på att ställa frågor! Det är ännu en betydande skillnad mot att läsa en bok - din lärare kan förtydliga och förklara på många olika sätt. Kanske en av dem passar dig bättre och du får den där aha-upplevelsen du letat efter. Att fråga när du har chansen kan spara dig mycket tid, där du återigen kan slippa att behöva leta fram svaren själv.
Att ställa frågor får dig också att reflektera kring din kunskap, så om du absolut inte vill räcka upp handen och fråga högt så går det därför också att tänka frågan tyst för dig själv, även det hjälper din inlärning.
Det finns många avancerade tekniker och olika strukturer du kan använda i dina anteckningar, men ofta är de för komplicerade för att fungera i praktiken. Här är enkla knep som tar dig och ditt antecknande längre.
Anteckna det som verkar viktigt och skriv på ett sätt som du förstår (förklara för dig själv). Ofta är det bra att anteckna det som läraren skriver, men lägg extra vikt på det som endast sägs muntligt för det hittar du inte igen någon annanstans. Detta gäller speciellt ifall läraren använder powerpoint eller liknande som du sedan får tillgång till.
Ett vanligt misstag är att skriva för mycket och för fint, nästan som om du gjorde din egen kursbok. Istället råder jag dig att skriva snabbt, för att inte låta det ta för mycket av ditt fokus. Då hinner du tänka själv och kan hänga med i vad som sägs på föreläsningen. Det gör inget om det blir fult, så länge du själv kan läsa din egen handstil. Räcker det att använda stödord så kan du absolut göra det.
Att anteckna är något du gör för din skull, att förbättra ditt eget lärande. Det ska alltså vara ett stöd och inte en börda.
Dina egna kommentarer är vad som gör innehållet till guld. De gör att du kan ta till dig informationen på ett sätt som du förstår, och du kan skriva påminnelser till dig själv. Skriv till exempel upp vad som sägs om vanliga misstag, udda specialfall och minnesregler för sådant som är lätt att blanda ihop. Skriv dessa vid sidan av dina vanliga anteckningar och det blir lätt att följa vad som är dina egna tankar och vad som läraren har sagt. Var inte övermodig och tro att du kan komma ihåg alla små extra detaljer. Skriv ned och du är på den säkra sidan.
(Själv antecknar jag kommentarer i en egen färg. Tips på pennor här).
Du har precis skapat ditt eget perfekta pluggmaterial med allt det viktigaste i kursen (och som är personligt anpassat för dig). Nu kan du enkelt kolla upp vad ni har gjort och vad som sades på en föreläsning. Perfekt till tentaplugg och repetition.